Astrid Gate Glas

1 maj - 24 augusti 2016. Öppet alla dagar kl. 11-17

Astrid Gate föddes 1956 i en verklig glassläkt. Liksom sin farfar Simon Gate startade hon sin karriär vid Orrefors. Astrid övergick efter kort tid till egen verksamhet och är numera känd för sina unika pjäser. Till skillnad från många andra blästrar och graverar Astrid sina pjäser själv. Astrid arbetar med flera mästare som efter hennes ritningar blåser glaset till önskad form och färg.

När jag skapar glas känner jag med alla sinnen. Man samlar intryck av allt omkring sig, natur, musik, filmer och fantasier. Även hur man själv känner sig, vilken stämning man har för ögonblicket påverkar vad man gör för stunden.
Allt detta strömmar fram ur mina händer och ut i glaset. Jag förmedlar mig med skisser till att börja med, när formen ska göras och när alla färger ska läggas i lager för mig att arbeta i. Den varma delen, att blåsa glaset får jag hjälp med, ett otroligt team work med skickliga glasblåsmästare.
Den kalla delen som jag själv står för består av att skissa mönster och skära ut dessa i mallar. Blästra och gravera, ta bort färger och få fram mängder av skiftningar i det färgade glaset. Varje pjäs är unik och görs i endast ett exemplar.
Jag vill förmedla värme, sensualitet och glädje med mitt glas.

Mer information om Astrid Gate Glass