Ibland ser man inte skogen för alla träden

Henrik Karlsson & Jan Pedersen - FOTOUTSTÄLLNING 'VILDA NORDEN'

I dagens urbaniserade samhälle har människan allt mer avskärmat sig från naturen och dess djurliv. Många nöjer sig kanske med tevens naturprogram där mest fokus riktas på Afrikas, Asiens, Amerikas och Antarktis mer exotiska natur. 
 
Den allmänna uppfattningen kan därför bli att det är nödvändigt att resa långt bort för att uppleva spännande djur och natur. Ibland spridds uppfattningen att vi inte har någon natur eller något djurliv i Skandinavien/Norden som är värt att uppleva och bevara. 
 
Projektet Vilda Norden vill lyfta fram den nordiska naturen och visa det fantastiska djurlivet och de unika miljöer som finns här. 

Öppet dagligen 30 april - 24 augusti 11:00-17:00

Henrik Karlsson 
född 1968 
Utbildad biolog och arbetar med naturvårdsfrågor  i Kalmar län. Han har tidigare jobbat som guide i Ottenby naturreservat och i nationalparken Blå Jungfrun.
Är sedan 2006 medlem i Naturfotograferna/N. År 2003 fick han Naturfotografernas/N och Kodak stipendium. Prisbelönt i ett flertal europeiska fototävlingar. 2015 utsedd till National Geograpic Explorer med projektet Vilda Norden.
Fotograferar i huvudsak nordisk och "nordlig" natur.
År 2011 gav Henrik ut boken Mångfaldens ö – bilder och tankar från Ölands natur på eget förlag. Han är en flitig föreläsare och håller även fotokurser/workshops.             
www.hknaturfoto.se

Jan Pedersen 
Född 1957. Fotograf, författare, skribent och äventyrare. 

Jan har skrivit talrika artiklar för dags- och facktidningar om djur och natur. Han anlitas också flitigt som föredragshållare för en bred publik och är en mycket efterfrågad kursledare. 

Jans första bok I Arabiens öknar blev av Världsnaturfonden WWF utsedd till årets Pandabok 2000 för barn och ungdom och hans sjungande bok Fågelsång är Sveriges mest sålda naturbok någonsin. Totalt har den sålts i över en halv miljon exemplar i Sverige, Finland och Norge tillsammans förutom att den är utgiven på nio andra språk. Efterföljaren Vilda Djur blev även den en succé och publicerades också i Norge och Finland samt på fyra andra europeiska språk. Han har också skrivit populära böcker som Fågelresor, Mitt i Naturen, Fågelsång runt Knuten, Lyssna på Djuren, Djur i Världen,  Sveriges Fåglar – en fälthandbok för alla och Sveriges och Nordens Fåglar.

Är sedan 2015 medlem i Naturfotograferna/N.  Prisbelönt i ett flertal europeiska fototävlingar. och vann den prestigefyllda Asferico-tävlingen 2015. 2015 utsedd till National Geograpic Explorer med projektet Vilda Norden.
www.janpedersen.se​​​​​​​​​​​​​