Micke Johansson, konstglas

Micke Johansson är född 1972 och är uppvuxen i Flerohopp som är ett gammalt brukssamhälle strax utanför Nybro i Småland. Han började som 16-åring på Glasskolan i Orrefors och snart fick han anställning på Orrefors Glasbruk. Micke blev mästare vid 24 års ålder och jobbade i konstglasverkstaden de sista åtta åren i Orrefors.

Glas har alltid bara varit ett roligt jobb för mig tills jag år 2000 fick möjligheten, genom Ulrika Hydman Wallien och Orrefors Kosta Boda, att åka till Pilchuck Glasschool och vidga mina vyer inom glasets fantastiska värld. När jag fick se vad världen kunde erbjuda inom glas kändes det som om någonting fattades. Jag ville mer än att bara göra glas åt andra. Jag ville skapa mitt eget unika glas och konstglas.

I januari 2004 fick Micke anställning på Pukebergs Glasbruk, där han har fått fria tyglar att blåsa sitt eget konstglas och bruksglas. Sommaren 2007 tog han över hyttan på Pukebergs Glasbruk och drev den i egen regi tills han den 1 april 2011 startade upp sin alldeles egen hytta hemma på gården utanför Örsjö.

Micke är en av få blåsande glaskonstnärer i Sverige; han blåser även konstglas åt andra glaskonstnärer.

Utställningen är öppen 1 maj - 23 september 11:00-17:00.

Läs mer om Mickejohans Konstglas AB