Samisk Sommar på Slottet

1 maj - 23 augusti 2018 11:00 - 17:00 

Berit Nilsson och Margareta Grahn Berit Nilsson och Margareta Grahn

Från Skåne färdas vi 1800 km för att uppleva de nordligaste delarna av vårt avlånga land. I sommar kan du komma nära en del av samernas unika kultur här på Bosjökloster.

Utställningen visar textil och dräkter, smycken och bruksföremål, från förr till nutid. Internationellt kända kulturarbetaren Laila Spik presenterar samernas hälsosamma kost från naturens apotek och skafferi. 

Utställningen arrangeras i samarbete med Ammarnäs Sameförening och Föreningen Bosjöklosters Vänner med bidrag från Region Västerbotten och Region Skåne

Mer om utställningen...

Historien
För 2 000 år sedan skrev romaren Tacitus för första gången om ett folk i norr som han kallade fenni. Men samernas historia går tillbaka mycket längre än så och arkeologiska fynd gör att historien ständigt får skrivas om.

Jojk-workshop 
6 juli 15:00-16:00
Samiska rocksångerskan Yana Mangi från Kiruna inspireras av  den uråldriga jojken. Lär dig grunderna i att jojka med Yana!

Patric Jonsson kombinerar nyskapande med samisk hantverkstradition i sina vackra verk. Patric Jonsson kombinerar nyskapande med samisk hantverkstradition i sina vackra verk.

Hantverket
Samiskt hantverk blir mer och mer eftertraktat. Inte minst de vackert dekorerade knivarna är högt värderade. På utställningen visas också smycken och bruksföremål från förr och idag tillverkade av internationellt erkända samiska hantverkare. Tvillingsystrarna Berit Nilsson och Margareta Grahns verk finns  representerade runtom i världen, förutom på museer i Europa även i Japan, Indien, Ryssland m.fl..

Länge befarade man att det samiska hantverket skulle dö ut. Men så verkat inte vara fallet. Inte minst tack vare den samiska hantverksutbildningen i Jokkmokk där Patric Jonsson, 29 år, nu går. Vi är därför glada att även kunna visa prov på den framtida generationen samiska hantverkares kunnande och begåvning.

Laila Spik besöker Bosjökloster på vernissagedagen. Hon ger tips och smakprover på hälsosam mat för alla som vill lära sig av den samiska klokskapen. Laila Spik besöker Bosjökloster på vernissagedagen. Hon ger tips och smakprover på hälsosam mat för alla som vill lära sig av den samiska klokskapen.

Mat och hälsa
Laila Spik, Jokkmokk, är en internationellt erkänd samisk kulturbärare. Hon har hållit kurser både inom och utom landet i samisk matlagning. Bl a har hon lärt italienarna Samisk Slow Food.

Med sin samiska mat väver hon också in naturlig hälsa. Genom att ge exempel på både mat och läkekonst från Naturens apotek och skafferi visar hon på kunskap som tidigare varit på väg att gå förlorad men som nu röner stort intresse, inte minst från unga som kommer till hennes kurser i Norrbottens fjällvärld.
Hennes skärmutställning ”Biebmu” om samiskt mat, som visats runtom i Europa, landar i sommar i Stallet på Bosjökloster.