Textil Manifest

Konstnärernas kollektivverkstad för Textiltryck firar 30 år med en stor samlingsutställning

Konstnärernas kollektivverkstad - Textiltryck Malmö, är en förening för yrkesverksamma konstnärer, konsthantverkare och formgivare som arbetar professionellt med textiltryck. Under sommaren visas på Bosjökloster en stor utställning - Textil Manifest.

Medlemmarna arbetar på verkstaden med konst, konsthantverk, offentliga utsmyckningar, inredningstextil, mode och mönsterdesign. Verkstaden har 53 medlemmar. Många av de anslutna konstnärerna bidrar på sommarens utställning med unika textila verk i olika tekniker som visar genrens slagkraftighet, textilkonstens mångsidighet och individernas unika förmågor.

När Konstnärernas Kollektivverkstad Textiltryck Malmö slog upp portarna 1983 var kollektivism och solidaritet en självklarhet. Under de kommande decennierna kom individualism och konsumism i fokus. Idag kan vi se strömningar av en ny, uppdaterad variant av kollektivism, där delandet bidrar till att tillgodose individens behov.

I samband med jubileumsutställningen startades därför en Artpool, som gör det möjligt att hyra verken. Delad glädje är dubbel glädje säger man ju, och i ett samhälle där trenderna skiftar i allt snabbare takt, vill vi slå ett slag för hållbarheten genom att skapa möjligheten för tillgång till konst utan ägande. På så vis får fler möjlighet att pryda sina hem och arbetsplatser med bra konst och design.

Läs mer om KKV-Textiltryck

Kirsten Hennix
Den kollektiva verkstaden

Utställningen öppnar i samband med Slöjdens Dag 10 maj och pågår till 22 augusti. Öppet dagligen.