Tillbaka till alla evenemang

Hildegard av Bingen, 1100-talets 'influencer'


  • Bosjökloster Slottsförvaltning Bosjökloster Slott & Trädgårdar Höör, Skåne County, 243 95 Sweden (se karta)

För nästan 900 år sedan verkade abbedissan Hildegard av Bingen i det vackra Rhenområdet. Vid ungefär samma tid grundades ett kloster för nunnor långt upp i norr, på Bosön i hjärtat av Skåne. 

Genom klostren nådde kontinentala influenser upp till nordborna: nyheter inom medicin, mat, musik och andlighet. 

Hildegard var en superkändis i 1100-talets Europa. Hon var mystiker, kompositör, författare, poet, predikant, botaniker, läkekunnig och storpolitiskt lobbyist. Ordet, bilden och musiken var hennes kanaler att nå ut till sin samtid, nästan ett millennium före att Instagram och Twitter uppfunnits. 

Sommaren 2022 arrangerar Bosjöklosters Vänner en utställning om denna märkliga kvinna, i samarbete med Bosjökloster Slott och med stöd av Sparbanken Skåne. Utställningen är i Bosjöklosters medeltida valv, när nunnorna hade sina matsalar.

INVIGNING
Nationaldagen 6 juni kl 15:00. Invigningstalare Dick Harrison. Musik av ‘Ensemble Laude Novella’ med Ute Goedecke, Per Mattsson och Elisabeth Mühlhäuser.

ÖPPET
Alla dagar till 25 september

Under sommaren äger flera arrangemang rum i Hildegards anda, med fokus på hennes musik och läkekonst.

Hildegard av BIngen med munken Vollmar

Med tack till

 

Sparbanken Skånes kunder erbjuds 20% rabatt på dagsbiljetter från 6 juni då utställningen invigs. Dagsbiljetten ger tillträde till hela slottsområdet, med utställningen om Hildegard av Bingen, konstutställningarna i slottet och Kulturstallet, och park och trädgårdar. 

Föregående
Föregående
5 juni

Konsert – kammarmusik med Höörkapellet

Nästa
Nästa
3 juli

Tusen Trädgårdar på Bosjökloster