I kontakt med 10 sekler

När ni vandrar genom Bosjökloster och ser parken, borggården, källarvalven och ruinen av det lilla botkapellet kommer ni i kontakt med det väsentliga av slottet. Ni får se delar av Bosjökloster som hör till den äldsta historien och som har varit med om den 900-åriga utvecklingen från nunnekloster till dagens slott.

Sannolikt grundades klostret för Benediktinernunnor under tidiga 1100-talet. Det äldsta dokument som omnämner Bosjökloster är ett brev från Påven Lucius III 1181, i vilket han bekräftade klostrets privilegier. I flera hundra år levde nunnorna här. Klostret mottog många rika donnationer men systrarna själva levde enligt de stränga reglerna lydnad, fattigdom och kyskhet.

Under Reformationen på 1500-talet stängdes klostret successivt ned och mycket av dess rikedomar konfiskerades.

 

De medeltida valven


Sedan 1560 har Bosjökloster varit i privat ägo, med en rad färgstarka ägare.

Den första privata ägaren var en kvinna, Fru Thale Ulfstand. Hon fick Bosjökloster genom en bytesaffär med Kung Fredrik II. En bit in på 1600-talet ärvde den rike Jochum Beck Bosjökloster. Hans otur i affärer tvingande honom dock att sälja Bosjökloster till Corfitz Ulfeldt. Det gick inte bättre för den nye ägaren. I denna brytningstid när Skåne övergick till att bli en svensk provins intrigerade och laborerade Ulfeldt så pass odiplomatiskt, att han blev ovän med både den danske och svenska kungen och fick fly båda länder. Hans hustru Leonora Christina, kungens älsklingsdotter, spärrades in i Blå Tornet i Köpenhamn i nästan 22 år.

 
Thale Ulfstand

Thale Ulfstand


Bosjökloster är än idag privatägt och bebott

Som en följ av Ulfeldt förräderi konfiskerade svenska kronan egendomen och slottet förföll. 1735 lämnades Bosjökloster tillbaka till familjen Beck, nu Beck-Friis. Paret Corfitz Ludwig Beck-Friis och Maria Sofia Skoog – som träffades i sibirisk fångenskap – och påbörjade en restaurering. 1908 köpte Greve Philip Bonde Bosjökloster. Hans barnbarn Thord Bonde med familj förvaltar nu platsen.

 

Snabblänkar