Tillbaka till alla evenemang

URSPRUNG – Christoph Finkel


  • Bosjökloster Slottsförvaltning Bosjökloster Slott & Trädgårdar Höör, Skåne County, 243 95 Sweden (se karta)

Tyske skulptören Christoph Finkel skapar sina konstverk från stormfällda träd som han mödosamt sett ut och bärgat i hemtrakten Allgäus höga dalar. Trädens sätt att växa, deras historia och karaktär väcker skaparlusten. Årsringar, sprickor och skador förtäljer om ett hårt och utsatt liv längs höga branter. De färdiga verken gränsar hantverksmässigt till det omöjliga.

Christoph lärde sin respekt för naturen som pojke då han arbetade som herde. Tillsammans med två andra pojkar kunde han vara avskärmad från omvärlden i veckor, med ansvar för hundratals djur. Senare blev han en av världens främsta sportklättrare. 

Grunden till Christophs kunskap om och känsla för att skapa i trä fick han genom familjens hantverkstraditioner: hans far, farfar och gammelfarfar var hjulmakare och slädbyggare. Han utvecklade sitt kunnande och personliga stil genom skulpturstudier på konstakademin i Nürnberg. Nu finns hans magnifika verk att finna jorden över. 

"Lichtgestalt" -  skulptur i äppelträ. Foto: Tobias Burger

 
Med mina skulpturer vill jag förmedla en lätthet och transparens trots det massiva materialet [trädstammarna] jag arbetar med. Samtidigt försöker jag bibehålla och betona trädets karaktär genom att låta naturliga kvisthål, sprickor och bark vara en del av mina verk. Avgörande för mitt arbete är den naturliga torkningsprocessen som ger skulpturerna deras slutgiltiga form.
— Christoph Finkel

Vernissage 19 maj. Utställningen pågår till 22 september i Stensalen.

Läs mer om Christoph Finkel

Christoph Finkel föddes 1971 i vackra Allgäu, Tyskland. Han studerade vid Konsthögskolan i Nürnberg från 1992 till 1998. Idag har han återvänt till Allgäu och bor med sin fru och dotter i Bad Hindelang, Tyskland. Foto: SZ Magasin

Föregående
Föregående
19 maj

Eindruck, Abdruck, Ausdruck – Christel Amos Jönsson

Nästa
Nästa
19 maj

Intryck avtryck uttryck – Christel Amos Jönsson