Tillbaka till alla evenemang

Fönster mot himlen – Barbro Hegardts ikoner


Barbro Hegardt målar besjälade bilder av Maria, Jesus och helgon enligt traditioner från den allra tidigaste kristendomen. I sommar visar hon sina sällsamt vackra ikoner, med berättelser om ikonens plats i kyrkohistorien.

Ikoner målas efter förlagor där varje symbol, gest, färgval har sin speciella innebörd. Målaren sätter oundvikligen sin egen prägel på ikonen, men utan att för den skull avvika från väsentligheterna i sin förlaga. Enligt Barbro är det avgörande för att en ikon skall bli en ikon att målaren verkligen vill försöka få kontakt med den avbildade: att eftersträva sanningen – porträttlikhet om möjligt – men ingen naturalism. Detta speciella sätt att måla berättar om en överjordisk och harmonisk värld, upplyst inifrån och som inte kastar några skuggor.

Barbro har målat ikoner sedan slutet av 1990-talet. Sedan dess har hon haft separatutställningar och deltagit i åtskilliga samlingsutställningar. Hennes ikoner finns idag bland annat i ett flertal kyrkor. De två ikoner som Växjö Domkyrka nyligen köpt är representerade på sommarens utställning.

Välkommen att stiga in i ikonernas sällsamma bildvärld.


Plats: Slottets Tornrum
Vernissage: 21 maj 2020 13:00-15:00.
Öppet: alla dagar 21/5 - 20/9 11:00-17:00. Under sommarlovet förlängs öppettider.

Barmhärtighetens Gudsmoder

Föregående
Föregående
21 maj

Glas av Bertil Vallien

Nästa
Nästa
5 juli

Sommerudstilling af LundaCraft