Tillbaka till alla evenemang

Tantfullness - olika sidor av samma sak – Susanna Arwin


  • Bosjökloster Slottsförvaltning Bosjökloster Slott & Trädgårdar Höör, Skåne County, 243 95 Sweden (se karta)

Susanna Arwin och hennes tanter 

 

Om konstnären 

Susanna Arwin är en svensk målare och skulptör. Susanna är uppväxt i Växjö och är utbildad på Beckmans designhögskola i Stockholm, på konstskola i Florens i Italien och på School of Visual Arts i New York. Hon har sedan debuten återkommande haft såväl separat- som samlingsutställningar både i Sverige och utomlands. Susanna är representerad i många offentliga miljöer över hela landet och bland de utmärkelser hon har fått kan särskilt LO:s Kulturpris nämnas.

Susanna ställer ut med sitt breda konstnärsregister med graaler i glas, skulptur i brons och måleri på handgjort papper

 

Den svenska tanten 

Konstprojektet Den svenska tanten inleddes 1995. Susanna Arwin har själv sagt så här:

"Att vara 'tant' har för mig inget att göra med de yttre attributen. Det är ett tillstånd där de inre kvaliteterna såsom trygghet, fundamental enkelhet, rättframhet, civilkurage, fötterna på jorden, och en okonstlad 'vanlighet' är grunden. Man kan säga att när man är tant, är man så vanlig att man blir ovanlig...".

En liten armé av tanter intar det Norra Stallet där Susannas papperskonst hänger på väggarna.

 

Med handväskan som vapen

Susanna Arwins mest berömda verk är skulpturen Med handväskan som vapen. Susanna inspirerades av det ikoniska fotografiet från 1985 som visar hur en kvinna slår sin handväska mot en nazist i ett demonstrationståg. Skulpturen tillhör tillsammans med Carl Fredrik Reuterswärds skulptur Non-Violence, som föreställer en revolver med en knut på pipan, ett av Sveriges mest uppmärksammade konstverk i modern tid.

Vernissage: 23 maj

Invigningstalare: Amelia Adamo. Vi återkommer med mer information kring invigningen.

Utställningen är öppen alla dagar till 26 september. Öppettider

Mer om Susanna Arwin

Hallands Kulturhistoriska Museum lånar i år ut bronsstatyn till Bosjökloster. Här kommer Tanten stå på Borggården med sitt budskap om civilkurage.

Hallands Kulturhistoriska Museum lånar i år ut bronsstatyn till Bosjökloster. Här kommer Tanten stå på Borggården med sitt budskap om civilkurage.

Föregående
Föregående
23 maj

Glaskonst i slottsparken – Orranäs Glasbruk

Nästa
Nästa
23 maj

Naturskildringar – Bergliot Kvarnare